duminică, 1 martie 2015

Dinozaurii Insulei Haţeg


(CLICK pentru a mării imaginea)
INSULA HAŢEG   cel mai vechi pământ românesc preistoric 
Județul Hunedoara este unul din cele mai vechi teritorii ale Continetului Europa. Mai precis al cincilea teritoriu de uscat care a apărut de sub apele Oceanului Tethys . Continentul Nostru a apărut  la sfârșitul erei geologice Devonian  Cretacicul timpuriu cu mai bine de 75 de milioane de ani în urmă. Lumea arăta  cu totul altfel. Africa era unită cu America de Sud ,iar America de Nord,Groenlanda şi Asia formau un continent  sudat de Africa. La sfârșitul erei geologice Devonian , iar până la sfârșitul Jurasicului mișcarea continentelor a produs o ruptură  în Placa Siberiană Himalayană,care a rupt cele patru continente  până în Golful Mexic despărțind America de Nord de Asia şi  de Africa. Acum apar  trei teritorii noi. India, Peninsula Arabă şi Europa.  Primele  teritorii de uscat  au fost 18 insule şi două estuare vulcanice. Estuarul  Iberic Cordoba şi Estuarul Deva din Județul Hunedoara.Atunci a apărut  şi Insula Haţeg. Pe toată durata  erelor Carbonifer,Premian,Triasic,Jurasic. adică cam  300 de milioane de ani,  reptilele gigant au  naufragiate de pe continetul rupt şi fărâmițat ;au fost  nevoite să evolueze şi să se adapteze la viață pe insule mici de câteva sute de km. Fenomenul este numit "Nanism" micşorarea taliei şi greutății. La începutul Cretacicului ,Insula Haţeg  era cel mai vechi PĂMÂNT ROMÂNESC PREISTORIC şi avea deja clar formate specii proprii,indigene unice în lume.






Ankylosaur Dakosaurus



Ankylosaurrus Dakosaurus  au câteva caracteristici distinctive, printre care forma si structura craniului, traseele întortocheate ale conductelor de aer din interiorul craniului și vârful mare al cozii,asemănător cu o crosa sau cu un ciocan.În cadrul acestei grupări principale există subgrupa cunoscută ca Ankylosauridea Dacica   renumită pentru mărimea mică de numai 4 m înălţime  şi 11,5 lungime  ajungea la 1500 kg -2000 kg cu tot cu plăcile osoase şi cartilagii. Renumiţi pentru  conductele  aerosonice  craniene  cu care scoteau sunete  de gorgane  ca de bucuium şi numărul de coarne  şi escrescenţe pe armură. Au apărut la începutul Cretaciculuiacum 70 de milioane de ani în urmă.





Hadrosaurus  Hatzegosaurus




























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Merită citit şi văzut. Comentați ,dacă aveți o sugestie. Jignirile,defăimarea sunt eliminate de pe blog. Dacă eşti hunedorean sau devean susţine pozitiv acest Blog,primul de genul acesta din România şi încă singurul. Judeţul Hunedoara este Leagănul Poporului Român , capitala vechii Dacii. Teritoriul acesta prin Insula Haţeg şi Estuarul Deva este unul din cele mai vechi teritorii de uscat din Europa. Judeţ care a dăruit ţării mari eroi şi oameni de cultură. Prima biblie românească PALIA a fost tradusă la Orăştie. Recomandă acest blog altor persoane sau prietenilor tăi!